top of page

#SlowBeautyMoments

memorabele momenten maken

Een nieuw jaar; alweer een kerstmis die om de hoek komt kijken. Het gesprek rond de koffieautomaat is uitgegroeid tot de jaarlijkse vraag, waar is de tijd gebleven?

​

De gespreksstof in deze periode van het jaar heeft zicht ontwikkeld in de jaarlijkse vraag “ waar is de tijd gebleven?” Discussie over, hoe groot de kinderen geworden zijn, of hoe onze prachtige zomervakantie voelt alsof het gisteren nog plaatsgevonden heeft, en hoe het mogelijk is dat je jezelf telkens iets voorneemt te doen maar nog steeds niet gedaan hebt, zoals uitgebreid koken, koekjes bakken of die afspraak met die vriendin plannen, omdat de tijd gewoonweg voorbij vliegt.

​

Het is een veel gehoorde klaagzang, zelfs bijna grappig te noemen, dat de tijd sneller en sneller voorbij suist naarmate wij ouder worden. Natuurlijk verleent dit -ouder worden- ons geen macht om de “space-tijd” te verstoren, wat simpelweg inhoudt dat dit niet echt het probleem is. Maar hoe komt het dan toch dat dit wel zo aanvoelt? Er zijn in de loop der jaren verschillende onderzoeken naar verricht.

​

William James (psycholoog), schreef in 1890; als we ouder worden, lijkt de tijd te versnellen omdat volwassenheid steeds minder gepaard gaat met minder gedenkwaardige gebeurtenissen. Wanneer het verstrijken van de tijd gemeten wordt aan “primeurs”, zoals bijvoorbeeld een eerste kus, een eerste schooldag, eerste familie vakantie, en het gebrek aan nieuwe ervaringen als je volwassen bent, zijn de oorzaak van het feit dat de dagen en de weken (te) snel voorbij vliegen met als gevolg dat de jaren niks zeggend zijn en leeg aanvoelen.

​

In het begin van de jaren 60 bestuurde Wallach Green dit fenomeen in de doelgroep van jongeren (18-20 jaar) en ouderen (gemiddelde leeftijd 71 jaar) door middel van metaforen. Jongeren gaven aan dat het verstrijken van de tijd voelde als een rustige onbeweeglijk oceaan. Oudere daarentegen beschreven de tijd als een rijdende trein. In een ander onderzoek onder jonge proefpersonen, wat Joubert in 1990 deed, kwam naar voren dat ze verwachten dat de tijd sneller voorbij zou gaan naarmate zij ouder werden.

​

Als we wat meer naar onderzoeken gaan kijken die recentelijk uitgevoerd zijn komt heel sterk naar voren dat de “druk” en het “moeten” een hele grote rol speelt, waardoor het gevoel van een te kort aan tijd ontstaat. Niet alleen onder jongeren maar ook bij ouderen. Wat kunnen we er nu aan doen? Het antwoord hierop is heel eenvoudig. Probeer intenser en bewuster te leven. Maak meer memorabele momenten en geniet meer van de kleine dagelijkse momenten.

​

Een levensstijl die wij bestempelen als de SlowBeauty Lifestyle. Bewust over wie je bent, hoe je in het leven staat en hoe jij je als vrouw door deze drukke maatschappij beweegt. Jij als SlowBeauty Lifestyler weet hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf en je gezin in te lassen en jij weet dat je door jouw manier van leven een bijdrage kunt leveren aan de omgeving en de wereld waarin je leeft.

​

Een heel fijn weekend.

Laat ons weten welke #slowbeautymoments jij dit weekend gemaakt hebt!

​

XOXO

Mariska

bottom of page